#RunEveryDay

5 potravin, kterých bychom se měli před závodem vyvarovat


Samozřejmě každý jsme jiný,ale i tak, proč "pokoušet" svůj zažívací trakt, a přidělávat si tak potíže během závodu??
Bylo by škoda aby díky dietetologické chybě přišlo vaše veškeré tréninkové úsilí v niveč.

Těchto potravin se vyvarujte den před závodem a i v den závodu (myšleno jídlo před vlastním závodem - snídaně a případně i oběd)
Pozn. samozřejmě to vše je o osobní zkušenosti.

1 / Ovoce

Ovoce je sice zdravé, respektive zdraví prospěšné, ale většinou má vysoký obsah vlákniny, a ta jak víme či nevíme ovlivňuje peristaltiku střev (zvyšuje jejich aktivitu a může tak díky tomu docházet třeba i k průjmům). Proto není radno to s ovocem před závodem nijak přehánět, ale spíš spotřebu lehce utlumit. Ovšem je i ovoce, jako jsou třeba maliny a nebo banány, které mají vlákniny málo (maliny cca 8g na 100g a jeden střední banán má dokonce jen 3g vlákniny) a ty před závodem můžeme konzumovat (ovšem také nijak nepřehánět).

2 / Zelenina

Zelenina stejně jako ovoce je zdraví prospěšná, ale před závodem to s ní není radno přehánět. To nejen před vlastním startem v den závodu, ale ani den před závodem, respektive v odpoledních a večerních hodinách. Doporučuji se vyhnout především zelenině z čeledi brukvovitých, jako je např. brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta.

3 / Sušené ovoce

Je sice výborným zdrojem sacharidů (a tudíž snadno přístupné energie) a minerálů, ale také má vysoký obsah vlákniny a to i v malém množství. takže opětně zvýšená peristaltika střev. Navíc, jelikož je toto ovoce sušené, tak pro vlastní trávení potřebuje značné množství vody a pokud mu ji nedáme, tak ji "odebírá" z organismu.
A to je samozřejmě špatně, neboť vodu při závodu potřebujeme na jiné funkce organismu.

4 / Červené maso

Vzhledem k tomu, že má vyšší obsah tuku a bílkovin než maso drůbeží, tak jeho strávení trvá mnohem déle. Takže v žádném případě nekonzumovat červené maso v den závodu a ani v druhé půlce dne před závodem.
Proč "unavovat" organismus před závodem náročným trávením??

5 / Káva

Samozřejmě mnoho běžců (nejen běžců) si dopřává šálek kávy před závodem jako takový "nakopávač" před výkonem. Ovšem je třeba si uvědomit, že káva, respektive šálek kávy, zvyšuje hladinu žaludečních kyselin a ty mohou "cestovat" zpět do jícnu, a může tak docházet i k pálení žáhy.
U cca 30 - 40% lidí navíc působí projímavě.

Takže žádné dietologické prohřešky před závodem a vzhůru na start.

C2S (CELL CUSHION SYSTEM)
 
C2S (CELL CUSHION SYSTEM)